6720 Szeged, Aradi Vértanúk tere 2.
+36 20 376 8690
ipc.szeged@gmail.com

TVT’24

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Created with Sketch.


Idén XVI. alkalommal szervezzük meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye már hagyománnyá vált önkéntes programját, a Tesz-Vesz-Tavaszt 2024. április 8-tól május 8-ig.

A program idei célja, hogy ráébresszük a fiatalokat a teremtésvédelem fontosságára. 

Nagy öröm számunkra, hogy évente több, mint 4000 önkéntes fiatal kapcsolódik be vállalásaikkal és kreatív projektjeikkel a programba.Idén az alábbi projektek közül tudnak választani:

1. Vigyázz, kész, zöld!
A projekt során a gyerekek kialakítanak egy kis veteményes kertet az iskola/ plébánia udvaron. Ültethetnek gyógynövényt, virágot vagy akár zöldséget is termeszthetnek. Ugyanide tartozik még a jól ismert templomkert takarítás is.

2. Megszólal a hulladék!
A diákok találjanak ki és szervezzenek egy 

minimum 3 napot felölelő projektet, amely az újrahasznosításra fókuszál. A gondolkodást elősegítő ötletek: hulladékból ruha készítés, majd divatbemutató; szappankészítés az elhasznált szappanokból.

3. Teremtésvédelmi lelki ösvény
A 2022. évi teremtés hete tematikája alapján interaktív módon veszi végig, hogyan tudunk Isten szándéka szerint kapcsolódni különféle teremtménytársainkoz. A foglalkozást  Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület dolgozta ki.
Az ösvény anyaga itt elérhető: https://docs.google.com/document/d/1ZkMVJah4M6njH-ktrY4Q6fHV1oLKYa-uGGOo0EaVJyE/edit?usp=sharing.

4. Mit üzen Ferenc pápa?
Ferenc pápa: Levél -üzenet a földünkért című feliratos filmjének közösségi vetítése. 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia támogatásával magyar felirat készült a filmhez, melyet közösségi vetítés keretében bárki ingyenesen megtekinthet. Szervezzenek egy alkalmat, ahol összegyűlnek és megnézik a filmet! A vetítést regisztrálni kell a film hivatalos magyar felületén, ahonnan ezután megkapják azt. A következő linken tudják ezt megtenni: https://www.theletterfilm.org/hu/vetitest/.

5. Nézz tükörbe!
A projekt során a tudatos öltözködés és ruhavásárlásra szeretnénk felhívni a gyerekek figyelmét. A diákok szerveznek egy ruhabörzét, ahol csereberélhetik egymás között ruháikat. Mindenki kialakítja a saját ökodizájnját. 

Regisztráció az alábbi linken 2024. március 29. 23:59-ig : https://forms.gle/GauduTDbhQ3MjVJL9.

A program megvalósítására 2024. április 8-tól május 3-ig van lehetőségük.

Kérjük, hogy a megvalósított programról egy minimum egy A/4 oldalas összefoglalót fotókkal együtt küldjék el az alábbi e-mail címre 2024. május 10. 23:59-ig:
 ipc.kihivas@gmail.com !