6720 Szeged, Aradi Vértanúk tere 2.
+36 20 376 8690
ipc.szeged@gmail.com

Hogyan ültessem el az ajándék fát?

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Created with Sketch.

Hogyan is kezdjek hozzá?

  1. lépés: az értesítést követően vedd át az ajándék fákat az általad megjelölt központi osztóhelyen.
  2. lépés: nézz szét a szerszámaid között, igen ásóra és lapátra biztosan szükséged lesz, de egy gereblye is jól jöhet a folyamat végén.
  3. lépés: az előre kiszemelt és leegyeztetett helyen, – amely többnyire napos és tápanyag gazdag talajrétegekkel rendelkezik – áss egy akkora gödröt, amelyben kényelmesen elfér a facsemete gyökérzete, úgy, hogy az sehol nem törik meg. Ez számokban gondolva kb 50-80 cm mély és 50-60 cm széles ásási felületet jelent a fa méretétől függően. Ahol kevésbé tápanyagdús a talaj, ott érdemes tápfölddel kedvezni a facsemeténknek.
  4. lépés: a facsemete előkészítése ültetéshez: érdemes a legvastagabb gyökeret kiszemelni és annak végéből 2-3 cm-t levágni egy éles metszőollóval. Ne aggódj ez a beavatkozás nem fáj a facsemetének és általa a vágást követően sok hajszál gyökeret fog növeszteni, amely elősegíti a növekedésben és a tápanyagok felvételében.
  5. lépés: a facsemete elhelyezése a gödörben, érdemes egy résztvevőt kérni, hogy tartsa egy pozícióban a fát, amíg a többiek puha és termékeny földdel betemetik a gödröt és vele együtt a facsemetét is. Érdemes esetleg egy vastagabb gége csövet is elhelyezni a fa gyökerének aljától kezdődően a földfelszín irányába, hogy a locsolás igazán gazdaságos legyen és közvetlenül a gyökérzet szintjére kerüljön a víz a későbbi gondozások során.
  6. lépés: miután elföldelésre került a facsemete és esetlegesen a gégecső is, érdemes karózást alkalmazni, amely segít a növekedő fának a széllel és egyéb környezeti hatásokkal (mint például a focilabda 😊) szemben ellenállóvá válni. A karózáshoz lehet üzletben vásárolt karókat is használni, de egyéb úton szerzett fa karók is alkalmasak lehetnek.
  7. lépés: miután minden ültetéssel kapcsolatos tevékenységet elvégeztetek, megöntöztétek és ki is karóztátok a fát jöhet a megemlékezés. Ahogy azt a felhívásban is jeleztük érdemes rövid gondolatok mellett emlékezni a Szeged-Csanádi Egyházmegye közel ezeréves múltjára és jelenére, illetve imádkozhattok az idén megrendezésre kerülő NEK2020-ért is.
  8. lépés: hogy ne csak Ti tudjátok mit szimbolizál az általatok ültetett fa, érdemes egy emléktáblát is elhelyezni. A tábla elkészítését a fantáziátokra és kreativitásotokra bízzuk, de ha gondoljátok megosztjuk veletek, hogy mi mit írtunk a táblánkra: