6720 Szeged, Aradi Vértanúk tere 2.
+36 20 376 8690
ipc.szeged@gmail.com

Szent Márton kapcsán…..

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Created with Sketch.

Szent Márton kapcsán…..

 

A felemelő szeretet példáját követve

Jó hangulatú Szent Márton-napi kistalálkozón vettek részt november 12-én Mórahalmon a környező négy településről érkező és a házigazda fiatalok. A mintegy hatvan 7-8. osztályos és középiskolás tanuló a jeles szent életével és példájával játékos formában ismerkedett meg.

Az Aranyszöm Rendezvényházban először Nógrádi Zoltán polgármester köszöntötte a jelenlévőket, aki kiemelte, a térség nagy értékének tartja ezt a több éve rendszeresen megszervezett találkozót, hiszen nem elindítani nehéz egy jó programot, sokkal inkább továbbvinni, megőrizni azt – amit ezen települések plébániái, hitoktatói nagyon jól megvalósítottak.

Az 1700 éve született szent életének fontosabb eseményeit az öt település fiataljai előre felkészülve, plakátokkal illusztrált történetmeséléssel ismertették meg egymással. A domaszékiek gyermekkoráról és családjáról, a röszkeiek katonaéveiről és a híres köpeny-kettévágásról, a mórahalmiak a remeteségben töltött és a szerzetesi életéről, a zákányszékiek hittérítő munkájáról, míg az ásotthalmiak a püspökké választásáról mutattak be rövid jelenetet vagy meséltek egy-egy epizódot.

Ezt követően a résztvevők kis csoportokban ismerkedtek meg egymással néhány játékon keresztül, egy egyéni teszt kitöltése után a szeretetnyelvekről beszélgettek, illetve plakáton ábrázolták és írták össze, mit is jelentenek számukra az adakozás, adományozás, ajándékozás fogalmai.

A naphoz illő libazsíros kenyerek elfogyasztása után valamennyien Márton-napi lámpást készítettek, amikkel – a szakadó esőtől sem zavartatva magukat – átvonultak a közeli templomba. A találkozót záró szentmisét ezúttal is a domaszéki fiatalok gitáros énekei kísérték, a prédikációban pedig Joó Balázs plébános Szent Mártont a napközben elhangzottakat felidézve, több szempontból is a mai fiatalok által követendő példának állította.

Márton Gábor mórahalmi hitoktató